Безплатна доставка при поръчки над 79.00лв до офис на Speedy За контакти: 0888 927 454 | [email protected]

Произходът на тамяна: парфюмирано пътуване

Когато говорим за тамян в парфюмерията, въображението ни често ни отвежда в свещен храм или църква, или на ориенталски пазар със силни и обгръщащи миризми. Използван като съставка за парфюми за тяло, като ароматен ритуал за парфюмиране на дома, тамянът е изпълнен с мистерии и символи… За да разберем произхода на тамяна и неговите тайни, трябва да започнем едно хилядолетно пътешествие. Нека се върнем към корените на този парфюм на боговете, превърнал се в ароматен жест, който преминава през епохи и граници.

Суровина или домашен аромат?

Всъщност и двете! Първоначално тамянът е суровина, която се използва в парфюмерията. Истинският тамян произхожда от дървесна смола, която се намира в някои части на Африка, Близкия изток или Индия. Още от зората на времето хората са изгаряли тази смола, за да се насладят на нейния топъл и кехлибарен аромат. От латинската дума incendere (горя) тамянът определя по-общо всички дървесни видове, смоли и растения, които при горене отделят миризма. Ето защо днес обикновено казваме да се пали тамян. Този тамян може да приема различни форми и да се облича с множество аромати.

Тамян, произход на свещен аромат

История, стара като хълмовете

Историята на тамяна започва преди повече от 6000 години. Тя съвпада с появата на първите големи цивилизации в Месопотамия и Египет. От самото си възникване тамянът се смята за един от първите ароматни материали, използвани от хората. Той е открит най-вече в съставките на балсамите, които са били използвани за мумифициране на египтяните. Той е бил изгарян и в храмовете, за да се общува с божествата.

При свещени или светски ритуали опушването с тамян продължава в римския и гръцкия свят, чак до наши дни. Той все още се използва в кадилниците по време на религиозни церемонии. Ето защо миризмата на тамян често се свързва с църквите. На Запад това са местата, където той все още се използва като единствената ароматизирана суровина. Тамянът се споменава повече от двадесет пъти и в Библията, както и в Корана, и е един от даровете (заедно със златото и смирната), поднесени от влъхвите на бебето Исус.

Легенди и произход на тамяна

Според една стара легенда кралица загубила царството си след нападение на враговете си. В бягството си, плачейки с цяло гърло, тя помолила бога за дар, който да я утеши за загубата на децата и земите ѝ. Навсякъде, където потекли сълзите ѝ, започнали да растат дървета с ароматни венци. Тази легенда обяснява появата на тамяновите дървета. Олибанът, другото име на тамяна, съответства на смолите от семейството на дървото босвелия. Те растат само в планинските и сухите райони на Африка, както в Етиопия. Срещат се и в южната част на Арабския полуостров в Йемен или Оман.

Арабия Феликс: щастлива Арабия. Така римляните нарекли южната част на полуострова, богат и плодороден регион и земя на произход на ценната босвелия. Съществуват различни разновидности на това дърво, чиято извлечена смола не предлага същите обонятелни свойства.

Парфюм от Ориента

Нека да започнем пътуването си до Оман на Арабския полуостров. В град Салала е лесно да се изгубите в тесните и пръснати коридори на стария сук Ал-Хусн. Гледайте накъде вървите, за да не се спънете в торбичките, пълни с благовонни камъни, разхвърляни по пода и по сергиите. Погледнете нагоре и се възхитете на голямата гама от цветове пред очите ви: червени, бели, кехлибарени или синкавозелени венци се трупат от всички страни. Сега е ред на ноздрите ви да бъдат възбудени. Димът, който излиза от горелките от глина или мед, създава балсамов, смолист и терпенов аромат.

Добре дошли в рая на търговията с тамян! Тук ще намерите различни разновидности на смоли, чиито цени се променят изцяло в зависимост от произхода и качеството им. В близост до тях се извличат есенции, от които се приготвят ароматни препарати. Етеричното масло, което се получава от тамяновата смола при произхода, позволява да се създават омагьосващи ароматни смеси. Добавяме дървесина от уд, сандалово дърво или други растения, за да парфюмираме кожата и дома. С развълнувани сетива напускате сука. Но този аромат ще ви придружава навсякъде. Можете да го усетите върху дрехите и косата си, за да ви обгърне по-добре с топлината си.

Топлите и кехлибарени нотки на тамян са в основата на нашата мистериозна и омагьосваща парфюмна вода 555. Нежен и мъжествен аромат, който ще ви отведе до далечни ароматни пейзажи…

Изкуството на събирането на реколтата: метод на предците

Не се изненадвайте да усетите този парфюм в целия регион Дхофар, в хамамите или на входа на къщите, за да посрещнете посетителите. В продължение на хиляди години южната част на Оман е една от люлките на тамяна. На няколко километра от брега на Арабско море и границата с Йемен навсякъде растат свещени дървета. На пръв поглед те могат да ни накарат да си помислим за маслинови дръвчета… Но това е boswellia sacra, дървото за тамян.

Белезникавият ствол на дървото крие истинска златна мина. За да го получите, трябва да направите разрез в кората. Течността, която изтича, бавно се превръща в “сълзи” под въздействието на въздуха, топлината и слънцето. След това сокът се събира и се оставя да почине за няколко дни. Тази операция се повтаря три пъти годишно. След това дървото “почива” през следващите три години. Този познат от хилядолетия savoir-faire се предава от поколение на поколение. Най-добрите дървета могат да осигурят между 3 и 10 килограма благовонна смола в зависимост от реколтата.

Пътят на тамяна

Използван повече от 6 хилядолетия във всички цивилизации, тамянът отдавна се пренася с керван от земята на Савската царица. Между другото, тази е предложила голямо количество скъпоценен тамян на цар Соломон. В началото пътят на тамяна е свързвал районите на производство, част от които все още е Султанат Оман, с различни места, където смолата е била консумирана: в Египет, в Йерусалим и сред средиземноморските цивилизации. Този път всъщност е бил мрежа от търговски пътища, обхващаща повече от 2000 км, за да улесни преминаването на керваните, превозващи тамян и смирна. Тази търговия процъфтява повече от век и проправя пътя за много други обмени. От Индия донесохме всички видове парфюмирани подправки, абанос и коприна. А от Източна Африка се търгуваше и със злато, редки дървесни видове и животински пера.

Търговията с тамян процъфтява
оставя следи и днес. Само преди двайсет години следите на гр.
Убар в северната част на Салала. При портите на пустинята
археологическият обект все още показва богатството на жителите му и изобретателността
на тогавашните напоителни системи. Наричан Атлантида на пясъците от
Лорънс Арабски, търговският град вероятно е трябвало да види как напускат много
кервани с тамян през дюните.

Но този път не е бил фиксиран. За да се избегне плащането на тежки данъци, пътищата често са се променяли. Римляните използвали морския път. Те минавали през Червено море, за да не дават на бедуините злато и сребро за подправки или тамян.

Изгаряне на тамян, древен ритуал

Както видяхме по-горе, произходът на тамяна се отнася и до практиката на изгаряне или нагряване на материал, който да излъчва приятна миризма. Този акт на опушване със сигурност е първата форма на парфюм, която човекът е познавал. Всъщност открай време, на всички континенти, хората са пристъпвали към опушване, за да общуват със своите богове, да се лекуват и да повишат нивото на съзнанието си.

Формите и ароматите са толкова разнообразни, колкото и културите

Формите и ароматите за изгаряне са толкова много, колкото са държавите и културите. Всъщност приготвянето на тамяна може да варира в различните страни и да има различни функции и добродетели според вярванията. Съществуват две основни категории форми: тези, които са оформени от човека, и втората, която остава в сурово състояние. Сред тях се изгарят смоли като олибан, нашият истински тамян, от който ще се получи парфюмирано парно масло. Също така се сещаме за дървени трески или някои подправки. Тези аромати за изгаряне просто се редуцират до прах и понякога се добавят етерични масла. Това са най-простите и най-старите форми, използвани за опушване, което обикновено се прави с помощта на горящи въглища.

От друга страна, съществуват по-нови версии на тамян със стебло или шишарки. Съществуват дори благовонни топчета, направени от парфюмирания продукт, смесен с мед, меласа или конфитюр от плодове. В Япония тамянът се използва за развиване на изкуството на обонянието в Кодо и те “слушат” тамян в зависимост от сезона. Разбира се, той има естетически аспект, но се свързва и с духовността в съгласие с духа на дзен. За разлика от индийския тамян, той отделя малко дим. За тибетските монаси тамянът е неразделна част от практиката на медитация. В Непал тамянът е затворен в оризова паста, която се оформя като шнур, за да се запалят краищата му.

Димът, който лекува

Първоначално свещен ритуал, тамянът се свързва и с различни терапевтични добродетели. В Древен Египет, Гърция или Китай олибановата смола се е използвала за лечение на чернодробни и белодробни заболявания или за улесняване на оздравяването. Дори изглежда, че някои благовония имат антибактериално действие. В Индия дори просяците на улицата имат свои стръкове тамян, за да се лекуват и да се посветят на своите божества. Всеки използва тамян според собствените си вярвания и опит. За пречистване на дома, за по-добър сън, за да се зареди с енергия или, напротив, за да се успокои… Точно толкова ритуали можете да практикувате с избрания от вас парфюм, за да се почувствате в хармония.

От Индия до вашия диван

Произходът на тамяна също се намира в индийската култура и духовност. И не е изненадващо, че индийският тамян със сигурност е най-разпространеният в света. Обикновено те имат формата на стебло. Съществуват няколко техники за изработване на тези пръчици, които зависят от свойствата и ароматите, които искаме да им придадем.

В Carrément Belle имаме сърце и нос, насочени към парфюмирането вече повече от 30 години. Винаги се вслушваме във вашите вдъхновени идеи, чухме желанието ви да откриете у дома парфюм, който да полепва по кожата ви. Преди десет години стъпихме на стълбицата на домашните аромати, като създадохме нашите ароматни благовония. В своите цветни кутии, които образуват истински обонятелен и декоративен букет, нашите благовония са свидетели на истинско ноу-хау. Парфюмът се произвежда за първи път в Грас. След това започва пътуването му до Индия, където ще бъде ръчно напълнен и издухан върху домашно произведените ратанови стебла, без лепило или боя, гаранция за естественост.

За да завършите това пътешествие по целия свят, трябва само да запалите стеблото, да изчакате няколко секунди и да духнете леко върху пламъка. Сега е време да се настаните удобно, да се вдъхновите и да оставите аромата да ви отведе в сладки ароматни сънища…

Знаете ли какъв е произходът на тамяна и каква е разликата между суровината и парфюма, който трябва да изгори? Обикновено ли парфюмирате дома си с тези скъпоценни стръкове?

We will be happy to hear your thoughts

Остави отзив

Тамян
Logo
Количка