Безплатна доставка при поръчки над 79.00лв до офис на Speedy За контакти: 0888 927 454 | [email protected]

Пеещи купи – пълно ръководство

 

Как да изберем купа за пеене

Коя купа за пеене е подходяща за вас? В тази статия ще ви разкрием съветите и триковете за намиране на идеалната купа за пеене. Също така разкриваме разликата между по-старите и по-новите купи, как да разберете дали една купа е ниско или висококачествена и кои са най-добрите места за пазаруване на пеещи купи. Да започнем!

Въведение

Изборът на пееща купа може да бъде обезсърчителен, като се има предвид огромното разнообразие от различни видове и размери пеещи купи, които могат да бъдат закупени. Качествените пеещи купи могат да бъдат и скъпи, което прави покупката инвестиция, към която купувачите не трябва да подхождат лекомислено. Ако сте затрупани от избора на пеещи купи, имате късмет! Написахме това ръководство, за да ви помогнем да ограничите избора си и да намерите най-добрата пееща купа за вашите специфични нужди и предпочитания.

  • Какво представляват пеещите купи?
  • Какви са различните видове пеещи купи?
    • По-стари срещу по-нови
    • Висококачествени срещу нискокачествени
    • Звук и усещане
  • Какво могат да правят различните пеещите купи?
  • Къде можете да си купите пеещи купи?

 

Какво представляват пеещите купи?

Ако искате да си купите пееща купа, вероятно сте запознати с това какво представляват пеещите купи, какво правят и може би с тяхната история. Пеещите купи, наричани още тибетски или хималайски пеещи купи, са древни купи, които произвеждат звук и вибрации, когато се свири с чукче или ударник. Те често се свързват с будизма или други духовни практики.

Обикновено пеещите купи се изработват от сплав от различни метали, сред които мед, сребро, желязо, калай, олово или злато. В края на 20-ти век пеещите купи от чист кристал стават много популярни.

Пеещите купи се различават по форма, стил, качество, тон, размер и др.
Съществуват много вариации и характеристики, които правят пеещите купи уникални. Тази уникалност обаче може да се окаже предизвикателство, когато сте в търсене на идеалната пееща купа за вашата колекция. В тази статия ще разгледаме многото различни видове пеещи купи, за да можете да направите информиран избор при закупуването на вашата собствена купа.

Какви са различните видове пеещи купи?

Съществуват много различни видове пеещи купи. Всъщност някои изследователи са определили до 50 различни стила пеещи купи. Въпреки това повечето търговци на пеещи купи свеждат предложенията си до седем или осем основни стила. Автентичните, антични пеещи купи са на възраст поне 100 години, докато други могат да бъдат на стотици години. Най-общо казано, по-старите певчески купи могат да се различат по формата, маркировката, дебелината на метала, както и по издавания тон. Кристалните купи са от новото време и не се считат за антични певчески купи, затова ще обсъдим техните характеристики накрая.

Въпреки че съществуват различни стилове хималайски пеещи купи, повечето истински пеещи купи могат да бъдат проследени до Непал, Тибет, Монголия и Индия. При сравняване на различните стилове пеещи купи може да се получи диапазон от над пет октави – от високи до ниски тонове. Размерите им също могат да се различават драстично. Голяма купа Джамбати ще превъзхожда малка купа Манипури, а между тях има стотици различни по големина купи!

Thadobati

Пеещите чаши Thadobati се характеризират с високи стени, прави страни, плоско дъно, с обикновени, недекорирани устни. Те могат да свирят в до пет различни октави и реагират добре при свирене с чукче. Чашите Thadobati са малки или средни по размер и могат да варират на цени от едва 60 до 560 щатски долара. Някои от древните чаши Thadobati датират поне от XV век, което ги прави най-старите форми на чаши. Освен това съществуват много различни подстилове на чашите Thadobati, дължащи се на техните декоративни знаци. Чашите за пеене на Тадобати са сред най-популярните чаши.

Джамбати

 

Чашите Jambati имат извити стени, плоско дъно и устни, обърнати навътре. Външният им вид се отличава и с привлекателните си следи от чукчета. Те могат да свирят на четири различни октави, но повечето обикновено свирят на втора или трета октава. Те реагират добре, когато се свири с чукче. Чашите джамбати са най-големите и най-тежките от всички пеещи чаши. За изковаването на една купа Jambati са необходими от 3 до 4 майстори. Като се имат предвид размерите им и трудът, необходим за изработването на чашите Jambati, цените им варират от 640 до 8800 щатски долара. Тези чаши често се намират в отлично състояние. Поради размера си те често са били използвани за съхранение на зърно, което ги е запазило добре. Ако се интересувате от закупуването на купа Jambati, ще трябва да си купите и постелка или възглавница, върху която да я поставите, докато играете. Ако планирате да притежавате само една купа за пеене, купата Jambati може да бъде отличен избор, ако бюджетът ви го позволява.

Нага

Пеещите купи Нага се наричат още купи на пиедестал Нага. Името ѝ се дължи на външния ѝ вид, наподобяващ чаша. Те са отзивчиви купи, но за съжаление звукът им понякога може да бъде изкривен от основата на постамента. Те са малки до средни по размер купи и се считат за много уникални и редки. Античните купи Naga обикновено се намират в отлично състояние, което кара специалистите да смятат, че те трябва да са служили за церемониални или свещени цели. Смята се, че пиедесталът ѝ може би ѝ е придавал предназначението на купа за жертвоприношения. Цените на пеещите купи от Нага варират от 160 до 640 щатски долара.

Mani

Купите за пеене на мани са къси и здрави, с обърнат навътре ръб и плоско дъно. Те могат да свирят в диапазон от три октави и се считат за лесни за свирене, но някои от тях могат да бъдат темпераментни. Тонът им е значително по-висок от този на другите чаши. Мани са малки до средни по размер и могат да струват от 270 до 675 щатски долара. Понякога купичките за мани се наричат пеещи купички за мудра и много от тях може да са били използвани за свещени, ритуални или церемониални цели.

Ultabati

Ултабати, подобно на чашите Джамбати, са големи и тежки чаши. Те издават най-ниските две октави и могат да бъдат много лесни за свирене с практика. Чашите ултрабати могат да произвеждат фонтани, както и звука ОМ, предпочитан в будистката практика. Те са и едни от най-скъпите чаши, като цената им започва от 700 USD и достига до 2000 USD. Външният им вид също се отличава с потъмнели или дори черни външни стени. Ако планирате да притежавате само една купа за пеене, купата Ultabati може да бъде отличен избор, ако бюджетът ви го позволява.

Манипури

Пеещите купи на манипури, които могат да бъдат малки или средни по размер, имат плитка вътрешност и разперени ръбове. Те издават редица основни тонове и се смятат за много достъпни купи, чиято цена варира от 75 до 425 щатски долара. Предвид факта, че са лесни за свирене и финансово достъпни, купичките Манупури често са първите пеещи купички, които се добавят към колекцията.

Лингам

Лингам или лингамските купи са плитки като манупурските купи, но се отличават с изпъкналост в центъра на купата. Върхът във вътрешността на купата създава плоско дъно с вдлъбнатина, подобна на пъп. Формата им придава уникален звук, който може да ги направи трудни за свирене. Тези малки и средни по размер чаши са изключително редки, когато са автентични, и могат да струват от 400 до 1900 USD. Въпреки това бъдете внимателни, когато търсите купички за лингам. Някои чаши могат да бъдат преработени, за да изглеждат като чаши Lingam, но в действителност са фалшификати.

Remuna

Пеещите купи на Румана са здрави и с гладки, тънки стени. Те са известни и с декоративните си произведения. Тези средни по размер купи са сред най-лесните за свирене и могат да струват от 235 до 635 щатски долара.

Кристални

Кристалните купи са популяризирани в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век. Кварцовите кристални купи за пеене могат да бъдат матирани, прозрачни, с минерален синтез или с дръжка. Кристалните купи се предлагат в различни размери и могат да издават разнообразни тонове, като свирят в 3-та, 4-та и 5-та октава. Матираните купи обикновено издават най-силните звуци. Прозрачните чаши не са толкова силни, но издават ясни тонове. Чашите с дръжки са по-силни и лесни за свирене.

По-стари и по-нови пеещи купи

По-старите и по-новите пеещи купи имат както предимства, така и недостатъци. Древните тибетски купи, както и всяка антикварна вещ, трябва да бъдат проверени за тяхната възраст и качество. Много от по-новите чаши, които се произвеждат днес, са направени така, че да изглеждат стари, но старите чаши ще се отличават от новите както по външен вид, така и по тон.

По-старите купи обикновено имат по-тънки слоеве метал на дъното от по-новите купи. Не позволявайте обаче признаците на стареене и износване да ви изплашат. Тези купи са на поне 100 години и тези признаци на износване не само трябва да се очакват, но и да се оценят. По-старите купи имат и по-богати, по-топли тонове от по-новите купи, които са с по-метални и остри тонове. От друга страна, по-новите чаши се открояват при удар, тъй като вибрациите на по-новите чаши са по-мощни и звучат по-дълго.

Най-популярните древни пеещи купи на Запад са пеещите купи Тадобати, Манипури и Джамбати. Цената на автентичните древни чаши и на новите, машинно произведени чаши, също се различава значително. Старинните чаши ще бъдат много по-скъпи от новите чаши. Старинните купи са инвестиция, докато новите купи могат да бъдат достъпен вариант за начинаещи.

Високо качество срещу ниско качество

Пеене

купи

За да направите разлика между висококачествените и нискокачествените пеещи купи, трябва да можете да свирите на купата или поне да чуете звуков клип. Висококачествената купа ще може да задържа вибрациите си и да произвежда няколко тона, хармонии и обертонове. Ако вибрацията звучи така, сякаш “трепти” надалеч, купата не е висококачествена.

Трябва да сте наясно, че времето или усилията, които са необходими, за да накарате купата да запее, не са от значение. Може да се предположи, че купа, която запява веднага, означава, че е добра купа, но дали запява веднага или трябва да се свири известно време, не е важно при определянето на качеството на купата.

И накрая, висококачествената купа ще бъде изработена от най-добрите метали, което ще гарантира издръжливост и дълготрайност.

Звук и усещане от пеещите купи

Въпреки че има много неща, които трябва да се вземат под внимание, преди да се закупи пееща купа, звукът трябва да бъде от първостепенно значение. Важно е да изберете пееща купа с отличен глас – такъв, който ви раздвижва и ви кара да почувствате нещо.

Когато слушате купа, наблюдавайте как звукът влияе на тялото ви. Чувствате ли се раздвижени? Има ли усещания за изтръпване в някоя област на тялото ви? Трябва да можете да усещате вибрациите и тоновете, произвеждани от вашата пееща купа, и те трябва да се чувстват добре при приемането им.

В допълнение към това как се чувствате от звука, пеещата купа добре ли ви пасва физически? Не е ли прекалено тежка? Не е ли твърде малка? Твърде голяма ли е, за да я държите? Теглото ще бъде ли проблем при продължително свирене?

По принцип купи с тегло над 3 килограма или 1,5 килограма могат да станат трудни за държане при продължително свирене. От друга страна, много леките чаши могат да се движат твърде лесно, докато се свири, което води до изкривяване на звука или още по-лошо, тъй като са склонни да паднат и да се счупят. Трябва да потърсите купа за пеене, която да е възможно най-близка до идеалната ви форма!

Какво могат да правят различните пеещи купи?

Различните стилове пеещи купи могат да имат различни цели и приложения. Затова, когато търсите купа за пеене, не забравяйте да се запитате как смятате да я използвате. Дали е за медитация? Заземяване? Физическо лечение? Звукова терапия? За занимания по йога? Лечение на чакри? Пеещите чаши могат да бъдат чудесно допълнение за всички тези приложения, но определени чаши могат да работят най-добре в конкретни случаи.

Когато използвате пеещи купи за медитация, най-добре е да използвате купи, които издават ниски тонове или дори звука ОМ. Чашите Ултрабати и Джамабати са известни със своите дълбоки, продължителни звуци и са чудесни за медитация. Въпреки това, ако медитирате в малка стая, по-малка купа, като например купа Тадобати, Мани или Манипури, може да е най-добра.

Подобно на пеещите купи за медитация, пеещите купи, които работят най-добре в часовете по йога, са тези, които издават ниски тонове. Ако часовете по йога се провеждат на друго място, по-малките чаши са по-лесно преносими. Практиката на заземяване изисква пеещи купи, които могат да издават и по-ниски тонове, като например купи Ултрабати и Джамабати.

Пеещите купи, които са полезни за физическо изцеление, включват купи с изключително високи тонове, които могат да помогнат за прогонване на болести в тялото. Купата Мани, която е известна с високите си тонове, може да бъде чудесна купа за физическо изцеление.

За звукотерапия могат да се използват различни пеещи купи. Изборът на купа зависи от начина, по който планирате да я използвате, и от това какви заболявания се опитвате да отстраните. Размерът например може да бъде важен фактор. По-големите купи трябва да се поставят близо до краката, а по-малките купи с топли тонове – близо до главата. Чашите с кристални дръжки също могат да бъдат полезни при звукотерапия, тъй като дръжката позволява да движите чашата по тялото на пациента. Пеещите купи нага също са свързани със звукотерапевтите и лечителите.

Пеещите купи, по-специално кристалните пеещи купи, често се свързват с лечението на чакрите. Някои специалисти смятат, че определени тонове действат за определени чакри. Например по-малките, по-високочестотни чаши работят най-добре за третото око. Някои специалисти обаче подчертават, че независимо от конкретните тонове и чакри, най-важното е “качеството на собственото ви намерение и осъзнаване”, когато използвате пеещи купи за чакри.

Къде можете да купите пеещи купи?

Можете да си купите пеещи купи на различни места. Възможно е във вашия район да има магазини за здраве и уелнес, в които от време на време се продават пеещи купи. Освен това има чудесни места за закупуване на пеещи купи онлайн. По-специално, трябва да обмислите закупуването на пееща купа от Shanti Bowl, която е основана през 2015 г., за да разпространява информация за красотата и ползите за здравето от пеещите купи. Цената на тези купи, които са с най-високо качество, умишлено е доста по-ниска от пазарната им стойност, за да се гарантира, че те са достъпни за възможно най-много хора. Освен това Shanti Bowl дарява значителни приходи на организации с нестопанска цел, които работят за осигуряване на практики за медитация и осъзнатост на рискови общности.

Извлечение

Пеещите купи могат да бъдат чудесно допълнение към вашите терапевтични и здравни практики, към ежедневната ви медитация или към груповите ви занимания по йога. Пеещите купи и техните лечебни свойства, включително намаляване на стреса и премахване на болката, могат да подобрят цялостното ни благосъстояние. За да закупите най-добрата пееща купа, която да подобри живота ви, не забравяйте да стесните предпочитанията си за стил, форма, размер, звук, качество и цена. В крайна сметка трябва да изберете купа, която едновременно да отговаря на нуждите ви и да създава любов и хармония във вас, когато чуете специалния ѝ глас.

Каним ви да
да се сдобиете със собствена тибетска пееща купа
или
кристална пееща купа

още днес!

Хареса ли ви тази статия?

Благодарим ви, че прочетохте! Ако тази статия ви е харесала, може би ще харесате и следните статии: Пеещи купи за начинаещи: Пълно ръководство и Най-добрата тибетска музика за пеещи купи


Съответни продукти

 

 
 

 

0
10%
Голяма Пееща купа Shanti - 27см купа на бял фон.

Пееща купа Shanti – 27см

548.90 лв. 494.01 лв.
0
10%
Пееща купа Shanti - 24см на бял фон.

Пееща купа Shanti – 24см

399.90 лв. 359.91 лв.
0
10%
Пееща купа – подарен комплект в оранжево с дървена дръжка.

Пееща купа – подаръчен комплект в оранжево

49.99 лв. 44.99 лв.
0
10%
A red and blue Подложка-пръстен за пееща купа – средна with a chinese design on it.

Подложка-пръстен за пееща купа – голяма

18.50 лв. 16.65 лв.
1
10%
A red and blue Подложка-пръстен за пееща купа – средна with a chinese design on it.

Подложка-пръстен за пееща купа – средна

15.90 лв. 14.31 лв.
0
10%
A red and blue Подложка-пръстен за пееща купа - малка with a chinese design on it.

Подложка-пръстен за пееща купа – малка

13.90 лв. 12.51 лв.
0
10%
Червена дървена скулптура на Стойка за пееща купа – голяма Кобра.

Стойка за пееща купа – голяма Кобра

18.80 лв. 16.92 лв.
1
10%
A red wooden sculpture of a Стойка за пееща купа - малка Кобра.

Стойка за пееща купа – средна Кобра

14.70 лв. 13.23 лв.
1
10%
A red wooden sculpture of a Стойка за пееща купа - малка Кобра.

Стойка за пееща купа – малка Kобра

11.35 лв. 10.22 лв.
0
10%
Пееща купа De-Wa - 19 см на бял фон.

Пееща купа De-Wa – 19 см

235.20 лв. 211.68 лв.
1
10%
Пееща купа OHM (гравирана) - 10см със символ om върху нея.

Пееща купа OHM (гравирана) – 10см.

81.99 лв. 73.79 лв.
0
10%
A Пееща купа Shanti - 20см. на бял фон.

Пееща купа Shanti – 20см.

235.20 лв. 211.68 лв.
0
10%
Голяма Пееща купа Shanti - 27см купа на бял фон.

Пееща купа Shanti – 27см

548.90 лв. 494.01 лв.
0
10%
Пееща купа Shanti - 24см на бял фон.

Пееща купа Shanti – 24см

399.90 лв. 359.91 лв.
0
10%
Пееща купа – подарен комплект в оранжево с дървена дръжка.

Пееща купа – подаръчен комплект в оранжево

49.99 лв. 44.99 лв.
0
10%
A red and blue Подложка-пръстен за пееща купа – средна with a chinese design on it.

Подложка-пръстен за пееща купа – голяма

18.50 лв. 16.65 лв.
1
10%
A red and blue Подложка-пръстен за пееща купа – средна with a chinese design on it.

Подложка-пръстен за пееща купа – средна

15.90 лв. 14.31 лв.
0
10%
A red and blue Подложка-пръстен за пееща купа - малка with a chinese design on it.

Подложка-пръстен за пееща купа – малка

13.90 лв. 12.51 лв.
0
10%
Червена дървена скулптура на Стойка за пееща купа – голяма Кобра.

Стойка за пееща купа – голяма Кобра

18.80 лв. 16.92 лв.
1
10%
A red wooden sculpture of a Стойка за пееща купа - малка Кобра.

Стойка за пееща купа – средна Кобра

14.70 лв. 13.23 лв.
1
10%
A red wooden sculpture of a Стойка за пееща купа - малка Кобра.

Стойка за пееща купа – малка Kобра

11.35 лв. 10.22 лв.
0
10%
Пееща купа De-Wa - 19 см на бял фон.

Пееща купа De-Wa – 19 см

235.20 лв. 211.68 лв.
1
10%
Пееща купа OHM (гравирана) - 10см със символ om върху нея.

Пееща купа OHM (гравирана) – 10см.

81.99 лв. 73.79 лв.
0
10%
A Пееща купа Shanti - 20см. на бял фон.

Пееща купа Shanti – 20см.

235.20 лв. 211.68 лв.

Ще се радваме да чуем вашите мисли

Остави отзив

Тамян
Logo
Количка