Безплатна доставка при поръчки над 79.00лв до офис на Speedy За контакти: 0888 927 454 | [email protected]

Историята на Рождество Христово

Раждането на Исус Христос, известно още като Рождество Христово, е едно от най-значимите събития в християнството. Според Библията Исус е роден от Дева Мария във Витлеем по време на управлението на цар Ирод Юдейски. Евангелията на Матей и Лука съдържат най-подробните разкази за раждането на Исус.

Мария е сгодена за Йосиф, дърводелец от Назарет, когато по чудодеен начин забременява чрез Светия дух. Ангел се явява на Йосиф насън и го уверява, че детето, което Мария носи, е Божият син. Ангелът казва на Йосиф да нарече бебето Исус, което означава “Бог спасява”.

С наближаването на момента на раждането на Исус, цезар Август издава указ за преброяване на целия римски свят. Йосиф и Мария пътуват от Назарет до Витлеем, родния град на Йосиф, за да се запишат за преброяването. Докато били във Витлеем, дошло време Мария да роди.

Тъй като в гостилницата нямало свободна стая, Мария родила Исус в една конюшня и го положила в ясла. Пастирите в близките полета били посетени от ангел, който им съобщил за раждането на Спасителя. Пастирите отишли във Витлеем, за да видят детето Христос и да разпространят вестта за неговото раждане.

Мъдреците, или влъхвите, от Изтока видели звезда, която означавала раждането на нов цар. Те последвали звездата до Витлеем, като донесли дарове от злато, тамян и смирна за новородения цар. Цар Ирод обаче вижда в Исус заплаха за властта си и нарежда да бъдат убити всички деца от мъжки пол под двегодишна възраст във Витлеем. Един ангел предупреждава Йосиф в сън да избяга в Египет с Мария и Исус до смъртта на Ирод.

Раждането на Исус изпълнило старозаветните пророчества за идващия Месия, който ще спаси човечеството от греха. Християните вярват, че раждането, животът, смъртта и възкресението на Исус са централни в Божия план за спасение. Историята за Рождество Христово набляга на смирението на Исус, който приема човешки облик, и на божествената му природа като Син на Бога.

Днес Коледа се празнува по целия свят, за да се отбележи раждането на Исус Христос. Сцените на Рождество Христово, коледните песни и раздаването на подаръци са някои от начините, по които християните почитат значението на раждането на Исус. Посланието за надежда, мир и спасение, което Исус донесе, продължава да вдъхновява и преобразява живота на хората повече от 2000 години след раждането му във Витлеем. тук е разширеното съдържание на статията за раждането на Исус Христос:

Ангелските посещения и раждането на Месията

Мария е сгодена за Йосиф, дърводелец от Назарет. Преди да се оженят, Мария е посетена от ангел Гавриил, който ѝ казва, че ще роди Божия син чрез силата на Светия дух. Когато Йосиф научава, че Мария е бременна, той планира тихо да прекрати годежа им. Един ангел обаче се явява на Йосиф насън и му казва, че детето, което Мария носи, е Божият Син и че той трябва да вземе Мария за своя съпруга. Йосиф се подчинява на ангелското послание.

Ангелското посещение на Мария, известно като Благовещение, е едно от най-значимите събития в историята за раждането на Исус. Ангел Гавриил се явява на Мария и възвестява, че тя е намерила благоволението на Бога и ще зачене дете чрез силата на Светия дух. Това дете ще бъде дългоочакваният Месия, Синът на Всевишния. Макар че първоначално е смутена от поздрава на ангела, Мария смирено приема ролята си на майка на Спасителя, обявявайки се за Господня слугиня.

Йосиф също получава небесно послание чрез сън, в който ангел го уверява в божествения характер на бременността на Мария. Ангелът напътства Йосиф да вземе Мария за своя съпруга и да нарече детето Исус, което означава “Господ спасява”, защото то ще спаси Своя народ от греховете му. Това откровение насън разрешава дилемата на Йосиф и утвърждава ролята му на земен баща на Месията.

Когато наближава времето на раждането на Исус, цезар Август издава указ за преброяване на целия римски свят. Като потомък на Давид, Йосиф е трябвало да отиде във Витлеем, Давидовия град, за да се регистрира заедно с Мария, своята сгодена съпруга. Докато били там, настъпил моментът Мария да роди. Тя родила първородния си син, обвила Го в пелени и Го положила в ясли, защото в гостилницата нямало място за тях.

Скромните обстоятелства на раждането на Исус – в обор, заобиколен от животни – подчертават дълбоката истина, че Божият син влиза в света не като могъщ владетел, а като безпомощно бебе. Роден в най-скромни условия, Исус ще израсне и ще стане Спасител на света, предлагайки спасение на всички, които вярват в Него. тук е разширеният раздел за раждането на Исус Христос:

Преброяването и пътуването до Витлеем

По времето, когато Мария трябвало да роди, римският император Август издал указ за преброяване на населението в целия римски свят. Това преброяване изисквало всеки да се върне в родния си град, за да се регистрира. Тъй като Йосиф е потомък на цар Давид, той е длъжен да пътува от Назарет в Галилея до Витлеем, града на Давидовото раждане в Юдея, за да се регистрира заедно с Мария, неговата сгодена съпруга, която очаква дете.

Пътуването от Назарет до Витлеем било дълго, вероятно над 90 мили, и щяло да отнеме няколко дни пеша или на магаре – типичните начини на придвижване по онова време. Това е било особено трудно пътуване за бременната Мария. Пристигайки в оживения град Витлеем, Йосиф и Мария откриват, че поради наплива на хора там за преброяването на населението, за тях няма място в гостилницата. Те били принудени да потърсят подслон навсякъде, където успеят да го намерят.

Именно по време на престоя им във Витлеем, докато се настаняват в скромното жилище на една конюшня, настъпва моментът Мария да роди детето си. В тази скромна обстановка, без обичайните акушерки и удобства, Мария ражда първородния си син. Тя увила бебето в пелени и го положила в ясла, тъй като това било единственото ясли, което имало в импровизираното им жилище.

Фактът, че Исус, дългоочакваният Месия, се ражда не в дворец или дори къща, а в обор, е показателен. Той подчертава смирението на Неговото въплъщение, това, че Бог е пожелал да влезе в човешкото състояние на най-основното му ниво. Исус не е роден в привилегии и комфорт, а в бедност и простота. Тази обстановка за раждането Му предвещава живота, който Той ще води, не като земен цар, а като слуга, отъждествяващ се с бедните и отхвърлените.

Тъй като в гостилницата нямало свободна стая за тях, Мария родила Исус в една конюшня и го положила в ясли. Същата нощ ангели се явяват на пастирите в близките полета и съобщават, че Спасителят, Месията, се е родил. Пастирите бързат към Витлеем, за да видят детето.

След известно време мъдреци от Изтока пристигат в Йерусалим, следвайки звезда, която известява раждането на нов цар. Цар Ирод, който се чувствал застрашен, се срещнал с мъдреците и им казал да намерят детето, за да може и той да отиде и да му се поклони, макар че тайно планирал да убие бебето. Мъдреците намират Исус и му поднасят дарове от злато, тамян и смирна. Предупредени в съня си обаче, те не се върнали при Ирод, а се прибрали у дома по друг път.

След като мъдреците си тръгнали, ангел се явил на Йосиф и го предупредил, че Ирод планира да търси детето, за да го убие. Ангелът наредил на Йосиф да избяга в Египет заедно с Мария и Исус, което те и направили и останали там, докато Ирод не умрял. След смъртта на Ирод те се завръщат и се установяват в Назарет.

Значението на раждането на Христос

Раждането на Исус е от голямо значение за християните по света. То представлява въплъщението на Бога като човешко същество – божественото влиза в света в човешка форма. Християните вярват, че Исус е едновременно изцяло Бог и изцяло човек и че раждането му е изпълнение на старозаветните пророчества за идващия Месия, който ще спаси човечеството от греха.

Скромните обстоятелства на раждането на Исус в една конюшня, положена в корито за хранене, също носят важна символика. То представлява, че Божията любов и спасение са достъпни за всички хора, независимо от техния статус или положение. Историята за Рождество Христово предава послание за надежда, мир, радост и спасение, което е в основата на християнската вяра.

Днес раждането на Исус се празнува от християните на Коледа, 25 декември. Въпреки че точната дата на раждането на Исус е неизвестна, църквата през IV в. фиксира датата на 25 декември, което ѝ позволява да християнизира езическите празненства на зимното слънцестоене. Сега Коледа се празнува широко като културен празник, дори от много нехристияни, като време за семейство, раздаване на подаръци и разпространяване на добра воля.

We will be happy to hear your thoughts

Остави отзив

Тамян
Logo
Количка